Епл се стално развија, а један од његових приоритета је да разматра потребе својих корисника . Ажурирањем за iOS 17, многе функције, попут AirDrop-а, су побољшане. Стога ћемо вам данас показати како да заштитите NameDrop и пружити неке информације о овој новој функционалности.
Дељење података на једноставан начин може звучати веома згодно, и јесте, али постоје и неки безбедносни недостаци. Иако је Apple генерално веома пажљив према приватности својих корисника , ова функција може да вам изазове нелагоду. Да бисте се осећали безбедније користећи је, само следите неколико савета.
Шта је НамеДроп и како се користи?
Ова нова функција, доступна у iOS 17, била је једна од нових карактеристика представљених на конференцији за програмере компаније. Ако је функција омогућена, два корисника iPhone-а могу је активирати додиривањем горњих ивица својих паметних телефона.
На вашем уређају ће се појавити картица контакта са вашом адресом е-поште и бројем телефона. Затим кликните на Дели или Само прими. Ако изаберете да делите своје контакт информације, оне ће бити дељене са другим тимовима. Да бисте завршили процес, једноставно кликните на Готово у горњем левом углу екрана.
Како можемо заштитити НамеДроп?
Дељење контаката ће бити отказано ако се два паметна телефона раздвоје у било ком тренутку током процеса или ако одлучите да закључате iPhone помоћу дугмета за напајање. Иако се NameDrop аутоматски омогућава када ажурирате на iOS 17, важно је напоменути да је током операције потребан пристанак корисника.
Функција персонализације вам омогућава да контролишете шта се појављује када текстуална порука или позив од вас стигне на телефон пријатеља или члана породице. Веома је прилагодљива, са разним бојама и опцијама за приказивање селфија, емоџија или само вашег имена. Епл слику која се појављује током преноса путем NameDrop-а назива Постер контакта.
Овде такође можете променити подешавања у вези са тим ко може да шаље информације о AirDrop-у на ваш телефон. На овај начин можете бити сигурнији да не шаљете податке на било који уређај.
Како могу да онемогућим ову алтернативу?
Ова опција, која вам омогућава да делите контакте и контакт информације једноставним држањем вашег iPhone-а близу другог iPhone-а, је веома корисна. Међутим, ако не желите да користите ову функцију, можете је искључити да бисте спречили случајно слање контаката . Ово је безбедан процес, али никада не знате када бисте га могли ненамерно користити.
Ако желите да онемогућите ову функцију, пратите ове кораке :
Да бисте то урадили, прво Идите на подешавања уређаја.
Једном овде кликните на НамеДроп у одељку Опште.
Ево, онемогућите опцију Зумирајте уређај испод.
Ако касније желите поново да користите функцију, можете да пратите кораке на исти начин и поново је омогућите.
Отворите Подешавања, а затим додирните Генерал и АирДроп.
Иди на Започните одељак за дељење, и померите дугме Зоом Девицес улево.
Која друга разматрања треба да имамо на уму?
Важно је да два уређаја буду веома близу један другом на неколико тренутака, на само неколико центиметара размака. Као и Apple Pay, ова технологија користи комуникацију блиског поља , или NFC, уместо Bluetooth-а или Wi-Fi-ја. Када се телефони удаље један од другог, процес NameDrop-а се аутоматски зауставља.
Исто се дешава ако превучете прстом нагоре без пристанка на дељење информација. Као додатни слој заштите, ваш уређај такође мора бити откључан лозинком или биометријским скенером да би се активирао NameDrop. Процес се зауставља ако закључате телефон док дели.
Ако ваш iPhone нема подешену лозинку, подесите је сада. Ово је један од најефикаснијих начина да заштитите све своје податке. Наравно, будите опрезни када делите контакт информације са другима. Ово је један од начина да заштитите NameDrop.
Колико је безбедно користити НамеДроп?
За почетак, ти и још једна особа Требало би да држе врх иПхоне где се налази камера, један поред другог. На овај начин НамеДроп се неће активирати само зато што је неко убацио свој иПхоне у ваш иПхоне.
Када саставите горњи део телефона, на екрану се појављује ефекат светлости и таласа, који се често назива размена течности, који указује да НамеДроп веза се покреће.
Ако видите то светло и не желите НамеДроп, можете да померите свој иПхоне и он ће се зауставити. На овај начин осигуравамо да је мало вероватно да ће неко једноставно пренети ове податке без вашег пристанка.
За додатну сигурност, препоручујемо да увек закључавате свој паметни телефон. Такође, не заборавите, много пута остављамо ове уређаје на местима ван нашег надзора, чиме повећавамо шансе за појаву овог проблема.
Који су захтеви за коришћење НамеДроп-а?
Да би NameDrop радио, мора бити испуњено неколико услова. Оба корисника морају имати iPhone ажуриран на iOS 17.1. Сат ажуриран на watchOS 10.1 такође може да ради. Ова алтернатива ради са било којим iPhone-ом који може да покреће најновији оперативни систем.
Као што смо поменули, iPhone није једини Apple производ који подржава NameDrop. Ако имате новији Apple Watch, можете преузети контакт информације и са других iPhone уређаја и других Apple паметних сатова.
Како трансфер функционише за ове уређаје?
Да бисте започели пребацивање са једног сата на други, морате отворити Контакте и додирнути своју фотографију. Изаберите Дели и проширите преносиви уређај.
Нема потребе да се држите за руке да заврши размену података. Пратите горе наведене кораке да бисте добровољно поделили своје податке.
Али добро је знати да ће радити само са одређеним моделима Аппле Ватцх-а. као што су Ултра, Сериес 7 и новије, и друга генерација СЕ.
Поред тога, обоје морате да се пријавите на иЦлоуд са омогућеним НамеДроп. Подразумевано је доступан када ажурирате оперативни систем до најновије верзије.
Надамо се да вам је овај чланак пружио боље разумевање како да заштитите NameDrop и да сте сазнали неке важне информације о овој иновативној алтернативи која изазива велику пажњу међу iOS корисницима. Ако мислите да смо пропустили нешто важно, обавестите нас у коментарима. Прочитаћемо их.